Aktualności
Dobre, bo z lasu

Targi „Hubertus Arena” w Ostródzie były okazją do promocji projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów”, który realizują Lasy Państwowe. Przygotowane przez leśników stoiska odwiedziło kilka tysięcy osób.
Projekt „Zdrowa żywność z polskich lasów” ma za zadanie upowszechnienie spożywania produktów pochodzących z lasów oraz wsparcie rozwoju terenów niezurbanizowanych poprzez aktywizację lokalnej społeczności – powiedział podczas ostródzkich targów dr inż. Piotr Czyżyk, Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie.
Goście, którzy odwiedzili stoisko promujące żywność z polskich lasów mieli okazję skosztować między innymi rosół z bażantów pochodzących z bażantarni Nadleśnictwa Lidzbark, kawę żołędziową, wyroby z lokalnej dziczyzny, czy sok brzozowy. Ostródzkie targi były też okazją do promocji punktów sprzedaży dziczyzny, które powstały na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie. Działają one w dziewięciu nadleśnictwach nadzorowanych przez RDLP w Olsztynie. Tak zwane Punkty Sprzedaży Bezpośredniej zlokalizowane są w Nadleśnictwach Ciechanów, Iława, Lidzbark, Miłomłyn, Młynary, Nidzica, Nowe Ramuki, Olsztyn i Strzałowo. I to właśnie tutaj każdy może zaopatrzyć się w tuszę jelenia, dzika, czy sarny.
Targi „Hubertus Arena” odbywały się w dniach 12 – 15 października i przez ten czas stoiska promocyjne Lasów Państwowych odwiedziło kilka tysięcy osób. Wśród nich było 3 tysiące dzieci, które miały okazję przemaszerować specjalnie przygotowaną na tę okazję ścieżką edukacyjną. Leśnicy edukatorzy opowiadali o mieszkańcach lasu, o procesach pochłaniania dwutlenku węgla i o uniwersalnym surowcu drzewnym.