Lista aktualności
„Dobre z Lasu” i „Las energii” na „Święcie Rydza” w Wysowej-Zdroju
„Święto Rydza” to coroczne wydarzenie organizowane w pięknej scenerii Beskidu Niskiego przez Gospodarzy Starego Domu Zdrojowego w Wysowej i Stowarzyszenie „Na Grzyby” z Dobranowic. W organizację tegorocznego Święta włączyły się Lasy Państwowe.
XII-te „Święto Rydza” odbyło się w dniach 28 – 29 września pod hasłem „Las
w kuchni, kuchnia w lesie”, a motto organizatorów głosiło: „Tej jesieni kuchnię przenosimy do lasu i gotujemy z tego, co rodzi Matka Natura. W końcu prawdziwe dobro to DOBRO Z LASU”.
Święto rozpoczęto od tradycyjnego „polowania na rudego”, czyli poszukiwania rydzów i innych grzybów. Na zorganizowane grzybobranie wyruszyło kilkadziesiąt osób pod opieką leśników z Nadleśnictwa Łosie.
Jednym z bardziej emocjonujących wydarzeń Święta był konkurs kulinarny, dla reprezentacji szkół gastronomicznych, podczas którego przygotowano potrawy, zgodnie z mottem tegorocznego Święta – głównie z produktów pochodzących
z polskich lasów.
Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie wspólnie
z Nadleśnictwami Łosie i Nawojowa przygotowały szereg atrakcji, które spotkały się z ogromnym zainteresowaniem uczestników, a stoisko żywności „Dobre z Lasu”
i nasz elektryk (BMW i3) zakupiony w ramach projektu rozwojowego „Las energii”, przez cały czas były wręcz oblegane.
Nie zabrakło również stoiska o gospodarce leśnej, na którym odbywały się konkursy, pogadanki i warsztaty. Z Leśnikami można było porozmawiać o ich pracy,
o tajemnicach i bogactwie otaczających lasów. W ramach otwartych spotkań tematycznych (poddanek) opowiadano o: 95 latach działalności Lasów Państwowych, codziennej pracy leśnika, trwającym obecnie rykowisku, bezpiecznym pobycie w lesie, oraz o dużych drapieżnikach i zawiłościach związanych z populacją bobra w Polsce.
więcej informacji na:
https://www.gorlice.tv/wiadomosci/294,xii-swieto-rydza-za-nami
Tekst: Michał Goś
Autor zdjęć: Aneta Koper (2-5, 8-10)
Barbara Mirek-Michalska (6-7)