Asset Publisher Asset Publisher

VI MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI „ZASMAKUJ Z UR”

W dniach 28-29 września br. na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego w Mydlnikach przy ul. Balickiej 253 w Krakowie odbyły się VI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”, organizowane przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

W bieżącym roku wydarzenie zgromadziło kilkudziesięciu małopolskich producentów żywności, którzy przygotowali stoiska promujące zdrowe, regionalne produkty. Wśród wystawców m.in. kół gospodyń wiejskich, tłoczni owoców, pasiek, lokalnych stowarzyszeń, izb rolniczych oraz rodzinnych gospodarstw ekologicznych nie mogło zabraknąć stoiska promocyjno-edukacyjnego Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie i Nadleśnictw: Miechów, Myślenice oraz Nowy Targ.

Nadleśnictwa przygotowały stoisko edukacyjne, na którym zaprezentowano m.in. tablice informacyjne, eksponaty zwierząt, leśne tropy, liście i gałązki drzew do rozpoznania gatunków oraz prowadzono zajęcia z zakresu gospodarki leśnej i ochrony przyrody oraz konkursy z nagrodami. Rodzice z dziećmi chętnie odwiedzali namiot edukacyjny leśników i zadawali dużo ciekawych pytań o polską przyrodę i lasy.

Szczególnym zainteresowaniem i uznaniem odwiedzających, cieszyło się stoisko promujące żywność marki „Dobre z lasu”. Leśnicy zachęcali gości do spożywania produktów z dziczyzny, w tym  m.in. kabanosów myśliwego, kiełbasy z jelenia, pasztetu z dzika, smalcu z dzika, czy też udźca pieczonego z dzika. Oprócz wędlin odwiedzający mogli spróbować marynowanych, leśnych grzybów oraz konfitur i soków z leśnych owoców, promowanych przez leśników w ramach projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów”.

 

Tekst: Magdalena Świtka / Michał Goś

Zdjęcia: Magdalena Świtka